2009. július 19., vasárnap

Csak mazochistáknak

Egy-két jó tanács egy kezdő és tapasztalatlan mazochistától, mazochistáknak.

Először is menj el szakácsnak.
Hiszen mi is lehetne annál kellemesebb, mint

-kora hajnalban kellni és késő éjjel feküdni
-a privát életedet a minimálisra csökkenteni
-10-14 órát állva dolgozni, melegben, olajgőzben
-akkor dolgozni amikor a társadalom minden más rendes tagja pihen pl: este, hétvége, szabadnap, ünnepek
-éles tárgyakkal és tűzforró fémekkel, folyadékokkal körülvenni magad
-ha egyetlen mozdulattal tönkreteheted több órányi megfeszült munkádat
-(ami mégjobb) Ha egyetlen mozdulattal tönkreteheted a munkatársaid munkáját és megállásra készteted az egész konyhát
-a rizikó, hogy egyetlen mozdulattal megszabadulsz a kezed valamelyik húsdarabjától
-életre szóló hegtetoválásokkal ékesíteni a bőrödet
-ha olyan kihívások elé állítanak, amiről tudod (vagy hiszed!), hogy nem vagy képes megcsinálni
-folyamatos fizikai és szellemi stressznek kitenni magad.

- egy átlagos napsütéstől fájdalmasan hunyorogni meló után.

Ha ezek tetszenek, végezz el egy iskolát. Mazochisták biztos ami biztos, Magyarországon. Egy kisebb vagyonért máris anyagi problémákkal találhatod szemben magad. Ha nem a saját tárcád ürül ki, a szüleid biztos örülni fognak a kiadásoknak.
Ha ez a része megvan, két éven keresztül szenvedj az iskolapadban és a tankonyhán és raktározz el az agyadban a vizsgáig csupa olyan dolgot, aminek utána soha az életben nem veszed semmi hasznát. Mazochistáknak nem ajánlom, hogy a gyakorlatukat jó helyen töltsék, mert abból még tanulni is lehet és értékes tudásra szert tenni. Bár ha elég jó a hely, az ott tanultakkal szembesíteni lehet az iskolai oktatót és akkor már egész jó problémás helyzetbe lehet kerülni. Igaz David!?


Ha igazán mazochista vagy, az iskola után jelentkezz egy jó konyhára, ahol heteken keresztül csak amiatt kerülsz majd kellemetlen szituációkba, mert nem tudtad elég gyorsan elfelejteni a suliban tanultakat és megmaradtak az ottani beidegződések.
Ha teljesen ki akarod készíteni magad szellemi szinten, jelentkezz egy külföldi jó helyre stázsolni. A stázsolás önmagában is mazochista dolog, ingyen dolgozol, a legcsekélyebb elismerésért, teljes erőbedobással, minden percben érzékeled, hogy még nem vagy elég jó, örülsz, ha nem dobnak ki, örülsz ha van hol aludnod, a spórolás miatt pedig a szabadidőddel és a szociális integrációddal sem kell foglalkoznod.
Az ideális napod a konyhán többféleképpen alakulhat. Nekem egy nap sok mindent sikerült összehoznom.
Biztos kiindulópont, ha a reggeli kenyérsütésnél megégeted magad a sütőráccsal, ez beindítja az agyat és fájdalomnak sem utolsó. Ha szerencséd van, a tenyeredet vagy ujjpárnádat égeted meg, mert akkor aznap az összes munkafolyamat során érezni fogod.
Folytatásnak nem rossz egy kis körömszakadás. Nem tudom pontosan mikor, de a mutatóujjam köröm alatti húsa kb 2mm-re felszakadt. Ez azért jó, mert nem is igazán fizikai behatásra fog fájni, bár úgy is sajog, hanem kémiaira. Citromkockázás, forróvizes mosi…hmmmm…leírhatatlan a meglepetés öröme, ahogy hirtelen a semmiből előtör a csípő fájdalom!

Kettőt egy csapásra:-)!!!

Ha ezzel megvagy, jöhet a konyhai sérülések alfája és omegája, a vágás. De késsel mindenki el tudja magát vágni, abban nincs semmi kunst. Ajtó polírozása közben, na, ahhoz már elég bénának kell lenni. A fém ajtókeret két lemeze nem tökéletesen illeszkedik, hosszú polírozó mozdulat és már meg is van. De ez sem csak úgy…a kisujjam elvágom…két legyet egy csapásra, ha már ott van a gyűrűs ujjam, mehet az is.
Gyors szívogatás, egyszerre két ujjat, elég hülyének lehet kinézni, aztán amikor érzed, hogy nem áll el a vérzés és lassan jóllaksz a saját véreddel gyorsan ráteszel egy kék sebtapaszt, amit teljes erődből rászorítasz, mint egy nyomókötés és reménykedsz, hogy egy ideig kibírja és az ujjaid sem fognak elhalni. Kesztyűben mégsem lehet egész nap dolgozni meg a többiek is kényeskedőnek fognak nézni.
A továbbiakban még pár apróbb égés és vágás, csak a rend kedvéért. Ha ügyes vagy összehozol még esetleg egy kis húzódást, lila foltot vagy izomgörcsöt.


Tegnap három hét nyári szünetre bezárt az étterem, este volt egy kis szendvicsezés és limonádézás. 3 kiló citrom …tönkrement az elektromos facsaró…van egy stázsoló gyerek…
Mazochisták beszakadt körömmel és mély, friss vágással mindenképp facsarjanak nagyobb mennyiségű citromot, természetesen kézzel. Felejthetetlen élmény.
Az első két darabnál nem volt gond, addig nem ázott át a kötés. Eszembe sem jutott, hogy baj lehet belőle. Aztán jött az a bizonyos meglepetés pillanat…amikor a húsod mélyén a nyílt sebben érzed a friss citrom savának marását…reflexből megpróbálsz valamit csinálni, de rajta van a kötés, hiába szopogatod...pár másodperc és abba marad. Nem baj, átveszed a másik kézbe, hátha ott különb lesz. Az lesz, ahogy lassan befolyik a körmöd alá a citromlé és kikezdi a húsod…isteni érzés.
Persze lehet kesztyűt is fölvenni. A kollegák vagy megkérdezik, hogy mi történt, és akkor magyarázkodhatsz, hogy megtámadt egy ajtó vagy csak látják, hogy egy kis vágás miatt mindkét kezedre kesztyűt húzol. Mondd, te mit választanál!?
Ha kikönnyezted magad és magadba szorítottad összes fájdalmad, nehogy a többiek észrevegyék, már csak egy kis forró vizes mosogatás kell a nap záró akkordjaként. Ez felélénkíti az összes kisebb-nagyobb égési sérülést, kellemes, csípő fájdalmat ébresztve a kezekbe.


Egyéb napokra tudom ajánlani a következőket:


-sütőből kipakolás nedves konyharuhával

-spárga-fej tisztítás szike-éles kisglobállal

-zöldségaprítás megfelelő koncentráció nélkül (pl gondolj egy jó sörre, a tegnap estére, családra, barátokra....az tuti siker!)

-keverdd össze a hideg és a sütőből kivett tálcát és nyúlj rá teljes tenyérrel

-elektromos szeletelőgép használata nagy sietséggel.

Ja, plusz egy:

-tegyél nedves sütnivalót forró olajos serpenyőbe, nézdd meg közelről és nyisd nagyra a szemed:-D


Szóval mit is szeretünk ebben a szakmában?


Hát pont ezeket! :-DDD



U.I. meg persze minden mást is!

4 megjegyzés:

  1. 23-ig városnézés, pörkölt főzés egy esküvőre,23-tól 30-ig Barcelona, 30-tól keresek valami konyhát egy hétre. Ha összejön. Ha nem, pihi.

    VálaszTörlés
  2. Én mindig a kacsazsirral égetem össze a kézfejemet, az is elég kellemes, mert legalább 200fokos, és akkora hirtelen örömet tud okozni, hogy a legnagyobb másnapos révületből is egy pillanat alatt átdob totális koncentrált állapotba... Szerintem akik a konyhán dolgoznak, tényleg kicsit mazok, egyik dolog generálja a másikat, kis vágás, kis idegesség, ami átterjed a kollégákra is (kiváltképp ha a chef ideges). Ez meg már hozza is magával azt, hogy mindenkiben elkezd pattogni a nem akarok lebaszást kapni. Nálunk még járulékos pozitivum az álladnó 60 fok celsius, ami a 6 lángnak és a paltninak köszönhetően, kellemesen elszivja helyetted is az oxigént... :D

    Hiánypótló cikk peti bácsi

    VálaszTörlés
  3. Én a legutolsót tutira kipróbáltam, méghozzá rántott csirkemájjal, otthon. A fejemet sikerült elkapni, viszont az alkarom nagy darabon tropára ment a felfröccsenő forró olajtól. Mostanra nyomtalanul eltűnt! Ha végignézek magamon és a csoporttársaimon, mindenkinek van égési és vágási sérülése, kisebb-nagyobb. Elkerülhetetlen. Mások arra panaszkodnak, hogy az ujjbegyeik kezdenek megvastagodni. Hát megéri? meg hát!!:)

    VálaszTörlés