2009. október 2., péntek

Work

huhhh...
régen írtam, pedig van miről.
Igazából csak annyi, hogy melózok!

Szabadidőmben kicsit futok, mozgok, folytatom az "Ismerjük meg a föld összes fajta sörét" projektet, illetve a kollegákkal is volt kellemes szabadidős tevékenységünk.

A francia halas 28 éves, itt lakik két falunyira Franciaországban, van egy kedves felesége és egy aranyos csemetéjük. Múlt vasárnap este thai program volt az étteremben, így nekünk nem kellett szinte semmit sem főzni, jöttek autentikus német és francia szakácsok, akik Thaiföld környékéről származnak. Így az estére nem kellett felfőznünk semmit, volt egy kis szabadidőnk. A kollega elhívott focizni! Ő, a német srác, én és persze a felesége meg a csemetéjük. Nagyon jó volt egy kicsit más oldalról megismerni a kollegákat, nevetgélni és közösen csapatjátékra tanítani a kisgyerkőcöt. Arra azért figyeltünk, hogy minden harmadik rúgása gól legyen:-D

Utána még meg is invitált egy kis családi vacsorára magához, jól esett ez a kis kedvesség. A menü egyszerű volt és nagyszerű, nagy tálon tálalt friss zöldségek, saláták, lágy tojás és sült pulykafalatok. A végén persze az elmaradhatatlan sajt, kaja mellé kínált sör és vörösbor -gondolom nem vmi drága fajta, de a maga nemében hibátlan volt...egyik szemem sír, a másik nevet, ha a legtöbb otthoni alsó-közép kategóriás borra gondolok-.

Az igazi szórakozás csak ezután jött. Hétfőn a német sráchoz mentünk. Általában minden második hétvégén hazamegy, mindössze egy órányira lakik. Hétfőn dél körül indultunk és kedden este jöttünk. a program egyszerű volt, de nagyon jól esett egy kis élet szerű kikapcsolódás társaságban. Este elmentünk egy haverjával egyetemben billiárdozni-sörözni, éjszakai mozizás otthon, másnap körbejártam a telküket, irigylésre méltó, mennyire természet közeli környezetben élnek. Egy apró, kb ezer fős falu, de tiszta, rendezett, van rengeteg gyümölcsfájuk, alma, szilva, mirabelle. Főznek belőle pálinkát, saját használatra, ajándékozásra, az almából almalevet csináltatnak egy ismerőssel, 100 %-os, semmi más nincs benne, egyszerűen tökéletes alma íze van. Otthon is lehet ilyesmit kapni, de ritkaságszámba megy. Itt meg ezt isszák naponta, saját! almából. A páleszt szintén ismerős készíti, sajnos még nem kóstoltam, de be lett ígérve egy kostproben a jövőre nézve. A hatalmas telket úgy tartják rendben, hogy a faluból egy ismerős mindig lekaszálja a füvet, elviszi az állatainak, máskor meg a birkáit hajtja ki a telekre, hogy leegyenek mindent. Valahogy minden klappol, logikus és hatékony, természetbarát és t. közeli. Ha kellene a falu teljesen önellátó lehetne, van itt minden, ami kell. És ezek nagyrésze hozzáállás kérdése is.
A telek egy része

Kilátás fentrőlKilátás alulrólKocsibejáratEnnyit látni közvetlenül az ajtóbólA munka hullámzó. A múlt héten sikerült két nap egymás után rendesen kiborítanom a Chefin-t. Valahogy semmit nem tudtam rendesen utána csinálni. Sok volt a foglalás és ott volt segíteni. Nem éreztem a ritmust. Ma meg egész jól ment, még meg is dícsért, pedig ugyan annyian voltak, mint a "fekete" napon. Szerencse kérdése is, hogy mit kérnek a vendégek.
Annyit már látok, hogy akár 20 főnél is meg lehet úszni, ha nem tökéletes az ember mise-e.
(H.M. kérdezgeti folyton, mi az a mise) nos, a mise a szakács bibliája, a hitvallása és rögeszméje.
" A profik számára a míz egy rögeszme, a kard és pajzs, az egyetlen dolog, ami elválaszt a káosztól. Ha az embernek rendben van a míz-e, az azt jelenti, hogy összeszedett, rendezett és fel van szerelkezve a szükséges hozzávalókkal. Tudja mi, hol van, miből mennyi áll a rendelkezésre.Ebből kifolyólag a gondolatai is összeszedettek, nyugodtak és készen állnak a főzésre."
Mise en place annyit jelent "helyretenni", vagyis minden a helyén van. Ez vonatkozik az ételekhez szükséges alapanyagokra, félkész termékekre (mártások, krémek, alaplevek, köretek....), ízesítő anyagokra (ne kelljen borsért rohangálni a service pörgés kellős közepén), -olajokra, dresszingekre, különböző sókra...stb- és szintén vonatkozik az "eszközparkra" :-), vágódeszka a helyén, van elég kanalam, habverőm, botmixer a vízben, mini spatula a tálcán, serpenyők a helyükön, tányérok melegen.... Egyszóval ez csak egy megnevezése annak, hogy minden a lehető legpraktikusabb állapotában várja a rendelést. És így a lehető leghatékonyabban tudok majd ételt készíteni és tálalni.
Ezért van, hogy a jobb helyeken a service pörgés előtt haláli nyugalomban vonul el a teljes brigád enni, mert mindenkinek rendben van a mise-e. Nem kell rohangálni, sietni, majd csak ha bejön a rendelés, akkor viszont ezerrel.

A személyzeti étkezés

Ilyen jókat rég nem ettem, elég annyit mondanom, hogy Comte, Gorgonzola, egyéb sajtválogatás, rákkoktél, friss kenyérke, creme brulée, friss saláták...:-DDD


4 megjegyzés:

  1. Annyi jót írsz az ottani hozzáállásról, környzettudatosságról, kultúráról...Jaj, ott ne maradj! Ez a kihívás, mindezek után hazajönni! H M.

    VálaszTörlés
  2. úgy tűnik akkor szépen beindult a meló és a társadalmi élet is. szuper. további jókat!
    a kaja miatt meg igencsak irigyellek :)
    épp nemrégiben láttam lea-t a tv-ben amint pöpec habot készített egy kávé tetejére.

    VálaszTörlés
  3. ...és nem félt a halas srác, hogy ki akarod túrni? :-))

    (Milyen nyelven beszéltél vele?)

    VálaszTörlés
  4. KEdves HM, mivel a hosszútávú célom az, hogy hazamenjek, remélem nem lesz olyan nehéz. De majd meglátjuk.
    Köszönöm a jókívánságokat! És igen, a kaja tényleg jó, tegnap 9 fajta sajt volt személyzetire, többek között szarvasgombás...hmmm...először nem tudtam hova tenni az ízét, aztán beugrott és meg is találtam a kis fekete héjdarabkákat. Volt véreshurka is, állagra jó volt, de szinte semmi fűszer nem volt benne. Ha hazamegyek az biztos, hogy kolbásszal és hurkával kezdek!
    A halas szerencsére pár szót tud angolul, ezt összerakjuk az én franciámmal és a nemzetközi testbeszéddel és egész jól elvagyunk:-)

    VálaszTörlés