2010. július 30., péntek

Ízek bűvöletében

Dedicated to Bernáth József

Rengeteg új ízzel találkoztam az elmúlt három hónapban. Havonta változik a vendég chéf menüje, ezzel együtt az ikarus menü is, minden hónap 15-én pedig a MayDay bár kínálata is. Optimális estben ez körülbelül 33 ételt jelent havonta, vega menüvel, desszertekkel, mindenestül!!! Sajnos nincs lehetőségem mindent megkóstolni, de ami a mi pályánkon készül azt természetesen igen, illetve a halas pályába is bele-bele nyalakodok.
Részletes recepteket leírni hosszú lenne, meg persze nem is etikus, de vannak ízek, amik nagyon megfogtak!
Van most egy lilahagyma-sárgaback kompót, kis keleti fűszerezéssel, karamellel indítva. Hát az valami isteni. Édeskés-savanykás, fűszeres, átütő barack íz...
A wagyu mellé adjuk. Nos igen, a wagyu. amikor először kostóltam, el voltam ájulva tőle, mennyire finom, mennyire más, mennyire puha. Kövezzetek meg, de most már nem ízlik! Zsíros, nehéz, sokal jobban megmaradt a Józsinak mesélt svéd marhacomb vagy az érlelt hátszín!
A bárban volt ázsiai kacsamell, földimogyoró öntettel. Pirított mogyoró, galang, chillie, gyómbér, citromfű, fokhagyma, fond, infuzionalva, langyosan turmixolva, passzírozva.....ez is vmi isteni volt!!!
Még májusan volt Poletto idején egy egyszerű citromos vajmásrtás, ebben forgattuk meg a raviolit. Fond redukálva, friss citromlé, vajjal montírozva, kandírozott citromhéjjal....mennyei!!!
Múlt hónapban thai konyha volt. Zöld curry paszta, olajban pirítva, citromfű, kaffír lime levél, gyömbér, kókusztej. Blansírozott thai bazsalikommal ízesítve, színesítve. Kókusztejben abált marhapofával....na ebből is mindig tudnék enni egy adagot!
Cukiban kóstolgattam tárkony fagyit. Nem tudom pontosan hogy készült, de rengeteg blansírozott tárkony kellett hozzá. Gyönyörű színe volt és isteni íze! Nem túl édes de nem is volt se sós, se savanykás.
Mostani bár menüben van bio gersli. Egyszerűen shallot-tal, fond-dal, rendeléskor piros kaliforniai paprika levével rizottó szerűen forralva, kis modenai! balzsamecet, pzs....egyszerű de nagyszerű!
Van mellette quinoa. Korábban nem ismertem de vmi hihetetlenül finom. Vajban pirított mandulaval és mazsolaval!!! Ebből is jól lakok, ha marad egy kicsi:-)
Most ezek jutnak eszembe:-)

2 megjegyzés:

  1. a lilahagymás-sárgabarackos akármit lehet anyád sk lekvárjából indízani?
    ez a quinoa mandulával és mazsolával, de mi a manó? HM

    VálaszTörlés