2010. június 9., szerda

Urlaub!!!!

Kapom itt az üzeneteket, hogy nem írok mostanában, szégyellem is magam érte de a válasz megint csak roppant egyszerű: meló ezerrel.
A jó hír az, hogy még mindig maradhatok. Ez azért nem olyan egyszerű dolog, mert az elején is megmondták, hogy bármikor elküldenek bárkit, ha nincsenek megelégedve vele. Ez hozzájárul ahhoz, hogy minden egyes nap, minden egyes percében a maximumot hozzam ki magamból, nincs elfáradás, nincs laza tempó és nem lehet másnaposan vagy ki nem aludva menni dolgozni. Az egyből meglátszódna a teljesítményemen.
A kollegák kb velem egyidősek de többjük nálam fiatalabb 2-4 évvel. Én 26 vagyok. De a komplikáció onnan adódik, hogy sokkal kevesebb tapasztalatom van, mint nekik! Ők ha minden jól ment, már 20-on éves koruk előtt tudták, hogy szakácsok lesznek és pár évre rá akár már csillagos helyen tölthették a gyakorlatukat. Nekem 24 évesen lett teljesen világos, hogy a konyhába akarok menni, nem felszolgálni, nem hotelbe managernek, csakis a tűzhely. Mindez azt jelenti, hogy nekik több éves első osztályú gyakorlatuk van, nekem pedig ami értékelhető az csak egy év és az is csak stázsolás, ami teljesen mást jelent, mint főállásban dolgozni valahol! Erről beszélgettünk-leveleztünk Lipher Tomival is és rengeteget lehetne ebben a témában értekezni, hogy mennyi esélye is van egy magyar szakácsnak a nagyvilágban, ha a csúcsgasztronómiát célozza meg. A szakácsoktatás nulla, nem is, minusz egy, mert jobban főz az, aki otthon ellesi a trükköket a nagymamától, mint az, aki ebben a beszűkült rendszerben próbál meg okosodni. És most persze nem a tanárokat szídom, mert ők rengeteget megtesznek a tudásukhoz mérten, (ami olykor megkérdőjelezhető!) csak ők sem taníthatnak mást, mint ami a vizsgaanyag. Ami pedig körülbelül ugyanaz, mint nagyapáink idején, csak mégrosszabbul tálalva. De erről és sok egyéb ide kapcsolódó dologról lehet olvasni a szakdogozatomban angolul, ha esetleg valakit érdekelne:-D
Szerencsére a Cheffel és a Sous Cheffel is nagyon jóban vagyok, érdekes módon ők a legmegértőbbek, mind a tapasztalati hiányosságaimat illetően, mind a nyelvi nehézségek és hallási problémák terén. A héten be is hívtak az irodába és mondták, hogy mostanában egész jól dolgozom, mondták, hogy így tovább, ennél csak jobb legyek és nem lesz gond. Adtak is egy kis cash-t a tip-ből, kedves gesztus volt és nagyon jól esett, amit mondtak. De ez is megerősít abban, hogy folyamatosan fejlődni kell, nincs megállás, gyorsabban, precízebben, jobban átgondolva, szebben. Nem lehet stagnálni, mert akkor annyi!
Most pénteken végzek olyan éjfél körül, hazajövök, zuhanyozok, összepakolok es az éjszakai 02.17-es vonattal már száguldom is Pestre, 8.45-kor pedig megint magyar talajt ér a lábam.
Kedves HM, ha lehet, találkozzunk az Örsön és menjünk egyből mutterhoz, persze csak ha ráérsz! És plíz hozz magaddal Túró Rudit, annyira kívánom, hogy az iszonyat! Meg megint mehetünk lókolbászt venni, vinnék Csopakra. Ja igen, még aznap, lehetőleg minél korábban megyek Csopakra a Laci legénybúcsújára, csak, hogy ne tervezz sokmindent.
Jövő héttől lesznek képek is!!!! Beszéltem a Cheffel, hogy nem gond-e, ha fotózgatok és fölteszem egy blogra, mondta, hogy semmi akadálya, de persze recepteket semmit! :-(
Es itt egy kis finomság, ami nagyon megtetszett. Kivételesen nem ehető:-) de baromi jó!

3 megjegyzés:

  1. erezd jol magad otthon!!!
    ugy nez ki, h valtjuk egymast, en 21-en, hetfön megyek haza kb 10 napra. szoval a turo rudi lehet megromlik mire visszaerek, de jo kolbaszt hozz, aztan falatozunk :D
    pusziiiiiii
    baba

    VálaszTörlés
  2. Uram!Ezek ám a véletlenek,én is ugyanazon a vonaton fogok utazni!23 40 kor indul Münchenből!
    Szombaton én is egy esküvőre vagyok hivatalos.
    Üdv.M.Gábor

    VálaszTörlés
  3. Öröm volt megint olvasgatni, hogy jól mennek a dolgok Petibácsi. Írtam rád facebookon, de szerintem addigra pont elléptél. Ugyhogy ha legközelebb elkaplak akarok majd valamit mondani! Érezd jól magad otthon, engem is nagyon éget már a honvágy, de egyelőre sajnos nem lesz rá lehetőségem...
    A mielőbbi kontaktig ;)

    VálaszTörlés