Eltelt három hét az egy hónapból. Hogy meddig maradok biztosan még nem tudni, mivel a demi chef garde manger kezét meg kellett operálni és így service alatt is komolyan tudok segíteni a chef de partie-nak. És mivel csak márc elején jön vissza volt szó róla, hogy addig maradjak.
A munka továbbra is csodálatos, az ételek ízletesek, a prezentálás gyönyörű, íme egy kis ízelítő:
A munka továbbra is csodálatos, az ételek ízletesek, a prezentálás gyönyörű, íme egy kis ízelítő:
Jakabkagyló, tengeri sün, pisztácia és spárga
Gyöngytyúk alm egészben sütve, ilyen formában megmutatva a vendégnek, majd vissza a konyhára, trancsírozva és csak a melle felszolgálva.
Libamáj terrine, zöldalmával, tárkonnyal, napraforgómaggal és krémmel, ropogós joghurttal (Sosa).
Paradicsom: terrine, töltött, magos belső, zselé, chips, por, fagylalt és "tészta" formájában.
Hogy mi jön utána, még nem tudom. Alapvetően két lehetőséget vettem számításba, német nyelvterületen bárhol vagy London és környéke, jó lehetőség esetén egy másik város UK-ban. Kaptam válaszlevelet, hogy mehetek a Fat Duck-ba stázsolni szintén egy hónapra, de az már anyagilag tényleg kivitelezhetetlen. Illetve most már többet tanulhatok ha rendes állást találok. Kínálat az van bőven csak az a kérdés elég vagyok-e ahhoz, hogy bevegyenek egy csillagos konyhára. Mert ezen a szinten szeretnék megmaradni, még ha commis-ként kell is elkezdenem.
Valószínűleg menni fog, már több visszajelzést is kaptam, csak néhány német nyelvterületen, többszáz kilóméterre, ahova drága és hosszú elutazni nem is beszélve a szállásról, illetve Londonból. Ott sok közvetítő irodánál is bejelentkeztem és mondtam, hogy márciustól ott leszek, keresek csillagos helyeket, mit tudnak ajánlani. Velük és két konkrét étteremmel is le van már fixálva interjú. Karlsruhe mellett is voltam egy próbanapon, egy csillagos konyha, plusz egy étterem és még rengeteg rendezvény. Így a valódi csillagos munka csak az ötödét teszi ki a teljes munkának, illetve chef de partie gardemanger-t keresnek, amit eddig is mindig csináltam, most már jobb lenne valami más.
Ezek miatt nem teljesen nekem való ez a lehetőség. De nem adom fel, már másik csillagos, jónevű helyről is visszaírtak, hogy vették a jelentkezésemet és lecsekkolják a referenciáimat ami kis ideig eltarthat. Utána esetleg ismét próbanap, majd várni a válaszra...kicsit komplikált lesz megszervezni, hogy akkor most megyek-e és ha igen mikor Londonba. "De valami lesz, olyan még sosem volt, hogy ne lett volna semmi" -sajnos nem tudom kitől-.
14-18-ig karnevál miatt zárva tartott az étterem. Nos, ha karnevál, akkor karnevál. Azt eddig is tudtam, hogy a németek tudnak ünnepelni, pl dec 24 este, sok helyen, miután megvolt a családi ünnepség, mindenki elmegy a saját baráti körével hajnalig kocsmázni, hogy velük is megünnepelhesse a karácsonyt. Kicsit jobb időtöltés, mint a Reszkessetek Betörők 36szori megtekintése:-)
Ez a farsang időszak tetőpontja és a farsanghoz hozzá tartozik természetesen a jelmez, az utcai felvonulás és kihagyhatatlan kellék a sör. Szombat este befejeztük a munkát, következő péntekig nem kellett bejönnünk, úgyhogy nyugodtan volt idő kikapcsolódni. Egyből néhányan haz átöltözni jelmezbe, majd irány egy kocsma, majd egy szórakozóhely, ahol anyagi okokból pofátlanul elfogadtam minden meghívásra irányuló kérdést, majd hajnali 4 után megkerestük a kollegám autóját, ahol iszonyatosan jót aludtunk a hideg és rövidke 3 óra ellenére. Reggel kollegámhoz haza, ő átöltöz, mosakszik, én tovább alszom, de sietnünk kell, mert reggel 9-kor kezdődik az igazi carnevál az egyik kollegánál. Ahol is jéghidegben, kertesház előudvarán, könyöklőknél hideg sört iszogatva kezdődik-folytatódik a nap.
10 körül már nem is vagyunk fáradtak, kv van, étel van, sör van. 11 körül jönnek az első kocsik, olyasmik amilyenek a videón is láthatóak, csak mivel ez kisvárosi egy kicsit szerényebb kivitelben. A felvonulás lényege a zene, a kosztüm, a vicc és a záporozó csoki-cukorka áradat. 14 körül begyalogoltunk Bergisch Gladbach főutcájára, ahol mindez még nagyobb kivitelben folytatódott. Először egy teljesen üres kocsmában az ablaknál helyet foglaltunk, majd megérkazett ide is a felvonulás, de addigra a csöndes és teljesen üres környékből hatalmas, éneklő, üvöltöző tömeg áradat lett.
A záporozó ajándékok skálája itt kibővült, és mennyiségük is hatalmas mérateket öltött. Volt, hogy a záporozó cukorka-felhő eltakarta a napot. Legkedvesebb szerzeményeim a Ritter Sport:-), Haribo, Mars, Barna kesztyű piros pom-pommal, műanyag, zöld sárkány síp, goffri, pattogós labda, silikon karszalag és a kis citromos cukorka amit másnap a derekamba becsúszva találtam meg.
Ja, és persze voltam szombat hajnali piacon. Sírni volt kedvem. Bergisch Gladbach, mint kiderült 100.000 ezres lakosság, a piac tradícionálisan a főtéren van, a templommal szemben. Bátran állíthatom, hogy amit az egyszerű BG-i háziasszony be tud szerezni itt fél óra alatt, annak a megszégyenítő egyötödét sem tudja beszerezni egy otthoni háziasszony. A zöldséges sátor 20 méter hosszú, rekesz-szélességenkként változó kínálat, sok féle paradicsom, saláta, csírák, almák, retkek, gyökérzöldségek, hagymák, egzotikus gyümölcsök mangótól avokádóig, papayán át ananászig. Mindenből többféle és szép, minőségi áru. A burgonyának külön standja van!!!, ahol 6-7 különböző fajtából lehet válogatni.
Libamáj terrine, zöldalmával, tárkonnyal, napraforgómaggal és krémmel, ropogós joghurttal (Sosa).
Paradicsom: terrine, töltött, magos belső, zselé, chips, por, fagylalt és "tészta" formájában.
Hogy mi jön utána, még nem tudom. Alapvetően két lehetőséget vettem számításba, német nyelvterületen bárhol vagy London és környéke, jó lehetőség esetén egy másik város UK-ban. Kaptam válaszlevelet, hogy mehetek a Fat Duck-ba stázsolni szintén egy hónapra, de az már anyagilag tényleg kivitelezhetetlen. Illetve most már többet tanulhatok ha rendes állást találok. Kínálat az van bőven csak az a kérdés elég vagyok-e ahhoz, hogy bevegyenek egy csillagos konyhára. Mert ezen a szinten szeretnék megmaradni, még ha commis-ként kell is elkezdenem.
Valószínűleg menni fog, már több visszajelzést is kaptam, csak néhány német nyelvterületen, többszáz kilóméterre, ahova drága és hosszú elutazni nem is beszélve a szállásról, illetve Londonból. Ott sok közvetítő irodánál is bejelentkeztem és mondtam, hogy márciustól ott leszek, keresek csillagos helyeket, mit tudnak ajánlani. Velük és két konkrét étteremmel is le van már fixálva interjú. Karlsruhe mellett is voltam egy próbanapon, egy csillagos konyha, plusz egy étterem és még rengeteg rendezvény. Így a valódi csillagos munka csak az ötödét teszi ki a teljes munkának, illetve chef de partie gardemanger-t keresnek, amit eddig is mindig csináltam, most már jobb lenne valami más.
Ezek miatt nem teljesen nekem való ez a lehetőség. De nem adom fel, már másik csillagos, jónevű helyről is visszaírtak, hogy vették a jelentkezésemet és lecsekkolják a referenciáimat ami kis ideig eltarthat. Utána esetleg ismét próbanap, majd várni a válaszra...kicsit komplikált lesz megszervezni, hogy akkor most megyek-e és ha igen mikor Londonba. "De valami lesz, olyan még sosem volt, hogy ne lett volna semmi" -sajnos nem tudom kitől-.
14-18-ig karnevál miatt zárva tartott az étterem. Nos, ha karnevál, akkor karnevál. Azt eddig is tudtam, hogy a németek tudnak ünnepelni, pl dec 24 este, sok helyen, miután megvolt a családi ünnepség, mindenki elmegy a saját baráti körével hajnalig kocsmázni, hogy velük is megünnepelhesse a karácsonyt. Kicsit jobb időtöltés, mint a Reszkessetek Betörők 36szori megtekintése:-)
Ez a farsang időszak tetőpontja és a farsanghoz hozzá tartozik természetesen a jelmez, az utcai felvonulás és kihagyhatatlan kellék a sör. Szombat este befejeztük a munkát, következő péntekig nem kellett bejönnünk, úgyhogy nyugodtan volt idő kikapcsolódni. Egyből néhányan haz átöltözni jelmezbe, majd irány egy kocsma, majd egy szórakozóhely, ahol anyagi okokból pofátlanul elfogadtam minden meghívásra irányuló kérdést, majd hajnali 4 után megkerestük a kollegám autóját, ahol iszonyatosan jót aludtunk a hideg és rövidke 3 óra ellenére. Reggel kollegámhoz haza, ő átöltöz, mosakszik, én tovább alszom, de sietnünk kell, mert reggel 9-kor kezdődik az igazi carnevál az egyik kollegánál. Ahol is jéghidegben, kertesház előudvarán, könyöklőknél hideg sört iszogatva kezdődik-folytatódik a nap.
10 körül már nem is vagyunk fáradtak, kv van, étel van, sör van. 11 körül jönnek az első kocsik, olyasmik amilyenek a videón is láthatóak, csak mivel ez kisvárosi egy kicsit szerényebb kivitelben. A felvonulás lényege a zene, a kosztüm, a vicc és a záporozó csoki-cukorka áradat. 14 körül begyalogoltunk Bergisch Gladbach főutcájára, ahol mindez még nagyobb kivitelben folytatódott. Először egy teljesen üres kocsmában az ablaknál helyet foglaltunk, majd megérkazett ide is a felvonulás, de addigra a csöndes és teljesen üres környékből hatalmas, éneklő, üvöltöző tömeg áradat lett.
A záporozó ajándékok skálája itt kibővült, és mennyiségük is hatalmas mérateket öltött. Volt, hogy a záporozó cukorka-felhő eltakarta a napot. Legkedvesebb szerzeményeim a Ritter Sport:-), Haribo, Mars, Barna kesztyű piros pom-pommal, műanyag, zöld sárkány síp, goffri, pattogós labda, silikon karszalag és a kis citromos cukorka amit másnap a derekamba becsúszva találtam meg.
Ja, és persze voltam szombat hajnali piacon. Sírni volt kedvem. Bergisch Gladbach, mint kiderült 100.000 ezres lakosság, a piac tradícionálisan a főtéren van, a templommal szemben. Bátran állíthatom, hogy amit az egyszerű BG-i háziasszony be tud szerezni itt fél óra alatt, annak a megszégyenítő egyötödét sem tudja beszerezni egy otthoni háziasszony. A zöldséges sátor 20 méter hosszú, rekesz-szélességenkként változó kínálat, sok féle paradicsom, saláta, csírák, almák, retkek, gyökérzöldségek, hagymák, egzotikus gyümölcsök mangótól avokádóig, papayán át ananászig. Mindenből többféle és szép, minőségi áru. A burgonyának külön standja van!!!, ahol 6-7 különböző fajtából lehet válogatni.
Volt persze halas kocsi is, a kínálatát gondolom nem kell részleteznem, az összes hazai vásárcsarnok együttesen elbújhat amögött a 4 nm mögött.
A húsos pultoknál széles kínálat mind vágó húsból, mind hentesáruból, van egy holland sajtkereskedő lakóautó és van egy olasz is, ahol felvágottakat és egyéb nyalánkságokat is árulnak. Itt vettem egy ciabattat, 4 szelet szalámit és kis fűszeres sajtkrémet, majd leültem a könyöklőhöz egy kv kíséretében, hogy összeállítsam a "munkás szendvicsem", mire mosolyogva jött oda az eladó egy kis vágódeszkával, kenyérvágó késsel és felszelte nekem a ciabattat!!! Volt külön fűszeres stand!!!, ahol olyanokat is láttam, amiről még soha nem hallottam. Otthon római köményért is körbe kell járni a várost.
A húsos pultoknál széles kínálat mind vágó húsból, mind hentesáruból, van egy holland sajtkereskedő lakóautó és van egy olasz is, ahol felvágottakat és egyéb nyalánkságokat is árulnak. Itt vettem egy ciabattat, 4 szelet szalámit és kis fűszeres sajtkrémet, majd leültem a könyöklőhöz egy kv kíséretében, hogy összeállítsam a "munkás szendvicsem", mire mosolyogva jött oda az eladó egy kis vágódeszkával, kenyérvágó késsel és felszelte nekem a ciabattat!!! Volt külön fűszeres stand!!!, ahol olyanokat is láttam, amiről még soha nem hallottam. Otthon római köményért is körbe kell járni a várost.
Mennyivel ésszerűbb lenne ha a vásárcsarnokokban és piacokon nem ugyanaz lenne a kínálat minden egyes standon, hanem neadjisten valami változatosság lenne megfigyelhető. Miért ne lehetne külön krumpli és hagyma stand, mindegyikből legalább 10 félét el lehetne adni.
Csak oda akarok kilyukadni, ha itt (és nyilvánvalóan a világ még megannyi részén) a mindennapi étkezés részét képezi a minőségi alapanyagok széles kínálata, az alapvetően meghatározza egy nemzet gasztro kultúráját. A vendéglátóipar egészét, különös tekintettel az éttermekre. Amíg nincs otthon minőségi alapanyag széles választékban és a családok nem fordítanak energiát az étkezés fontosságára, lusták elmenni a piacra és mindent a hypermarketben vesznek meg, mert persze a piacon sincs jó kínálat, addig műértő széles vendégkör sem fog kialakulni akik megtölthetnék a Costes típusú éttermeket ha ünnepelni akarnak, vagy szimplán egy jót egyenek a Corso-ban, ha megéheznek. Mindaddig teljesen fölösleges is egy lapon említenünk a jelenlegi konyhaművészetünket a nyugatiakkal. Hiszen a legalapvetőbb élelmiszereket sem ismerjük, mint a hagyma, burgonya, búza vagy a hús.
Csak oda akarok kilyukadni, ha itt (és nyilvánvalóan a világ még megannyi részén) a mindennapi étkezés részét képezi a minőségi alapanyagok széles kínálata, az alapvetően meghatározza egy nemzet gasztro kultúráját. A vendéglátóipar egészét, különös tekintettel az éttermekre. Amíg nincs otthon minőségi alapanyag széles választékban és a családok nem fordítanak energiát az étkezés fontosságára, lusták elmenni a piacra és mindent a hypermarketben vesznek meg, mert persze a piacon sincs jó kínálat, addig műértő széles vendégkör sem fog kialakulni akik megtölthetnék a Costes típusú éttermeket ha ünnepelni akarnak, vagy szimplán egy jót egyenek a Corso-ban, ha megéheznek. Mindaddig teljesen fölösleges is egy lapon említenünk a jelenlegi konyhaművészetünket a nyugatiakkal. Hiszen a legalapvetőbb élelmiszereket sem ismerjük, mint a hagyma, burgonya, búza vagy a hús.
Kiváló a blog. Élvezettel olvasom minden betűjét.
VálaszTörlésPeti,kint láttam azt, hogy az élelmiszerek mellett(a boltokban) ott szerepelt 1-től 10-ig a
VálaszTörléskörnyezeti értéke,pl: argentin bélszín:9-es mert nagyon messziről jön és a szállításnál sok dízel ég el ami károsítja a természetet.
Az osztrákoknál külön ismertetőkben ár érték arány és ez a környezetvédelmi pont alapján osztályozták az árukat.
Na ha ez bejönne Magyarországra is, akkor "minden szutyok ami a nagy multiktól nálunk landol" történet végét jelentené. Na ja, erre még sokáig utazhatunk.
Tényleg, erről olvastam, a szakdogámban is szenteltem részt neki, de itt még nem néztem meg ezt a termékeken. Jó hogy szólsz, legközelebb utána járok!
VálaszTörlésHát bizony, lenne egy s mást tanulnunk a szomszédunktól, de a jó magyar vásárló csak nézné a pontokat, majd megvenné a legolcsóbbat. Otthon már az is környezettudatosnak számít aki nem rakja a szemetét az erdőbe.
Itt vannak olyan települések, ahol mérleg van beépítve a szemetes kocsiba és kiló után kell szemétdíjat fizetni. A bio hulladékot saját komposztban gyűjtik, a szelektív szemét és a visszaváltható palack pedig már nagyapáiknál is alap volt. És ez szomorú! -ránk nézve természetesen-
Herr Horváth!:)
VálaszTörlés6 óra múlva utazom Münchenbe!Minden jót neked Peter!A verseny....sajnos a jelenlegi marketingstratégiám erre volt elég...:)vicc de most kimegyek tanúlni h sikerüljön felzárkóznom a jelenlegi élmezőnyhöz:)
Baráti üdvözlettel:Molnár Gábor
Sok sikert,Gábor! Nekem tetszett amit főztél.
VálaszTörlésott voltam a zserbóban, talán kicsit jobban izgultál, már amit láttam, a többieknél.
Csatlakozom, minden jót Chef! Rövidebb-hosszabb beszámolót mindenképp szeretettel várunk akár itt, akár e-mailben.
VálaszTörlésTe is mesélj majd Bélám, hogy akkor újonnan mit csinálsz!?
Petibácsi, az mit jelent, hogy mehetnél hestonoz, és mégse mész???
VálaszTörlésÉn biztos mennék mint a cunami :) PErsze az anyagi vonzatával nem vagyok tisztában, az persze biztos változtat sokat a helyzeten. Felvettelek facebookon, majd kontaktolunk, addig is jó melót, meg tapasztalatszerzést ;)
Adtak idopontokat, mikor van hely, de anyagilag mar nem menne. Ideje rendes allast talalnom es majd ha lesz egy kis penzem megint megyek csudi helyekre:-)
VálaszTörlésIrj majdd tobbet, milyen volt a stazs helyed!
http://www.schlosshotel-lerbach.com/de/gourmetrestaurant-lerbach
VálaszTörlésÍrni akartam Henkel úrnak is, hogy dolgoztasson meg egy kicsit :-))