2010. október 13., szerda

Kis pesti körkép



Ismét lehetőségem volt egy kis időt otthon tölteni, mondhatni kényszerpihenőként. A válasz egyelőre nem jött meg az osztrák munkaügyi hivataltól, pedig már három hét eltelt. Mást nem tehetünk, csak bízunk a legjobbakban! No meg persze rájuk telefonálok, hogy mizujs!?!?!?!?
Két hetet voltam Pesten és igyekeztem nem vesztegetni az időmet. Próbáltam a ház felújításban segíteni, sok időt tölteni a családdal, minél több baráttal, kollegával találkozni, esténként éttermeket kipróbálni éjjel pedig mulatni. De még így sem sikerült mindenkivel találkoznom, akivel szerettem volna és nem is tudtam mindenhova elmenni enni, amiket tervbe vettem vagy meginvitáltak.
Az éttermek közül azok érdekeltek igazán, ahol korábban még nem voltam, jó híre van és számomra is megfizethető. Így a Costesnek csak a konyhájáig jutottam, a degusz menüig sajnos nem:-(. De megvolt a Menza, a Bock, Ráspi, Parázs, Mák (ismét:-) ), Tandoori. Tervbe volt még véve a Kistücsök és az XO-is, de sajnos nem jött össze.
Soha nem szeretnék étteremkritikusosdit játszani, de ezekből az éttermekből is érdekes dolgokat lehetett leszűrni. Inkább csak magamnak foglalom össze. A Menza igazi törzshelyem lehetne, ha otthon laknék. Délben menü jó áron (990 két fogás!), és finom is! Vacsira a heti menüt érdemes nézni, ott vannak az új Chef kreációi, de lassan az állandó lap is megújul. Magyar, kreatív de mégis egyszerű és nagyszerű.
A Bock-ra nagyon kíváncsi voltam, hiszen a magyar konyha egyik fellegvára. Azt meg is tanultam, hogy éppen ezért talán csak magyar ételeket érdemes kérni. Lazacot Soba tésztával, citrom zselével, nem. A többi nagyon jó ízű volt, jól elkészítve, szépen tálalva. A mennyiség volt először meglepő, mert itt nem csak tányérokon tálalnak, hanem tálakon! Egy főnek! De az adagok így sem túlzottak, csak nagyobbnak néznek ki. Kivétel a mangalica szalonna carpaccio, 6 vékony szeletke, kis pestoval, 1700-ért…igaz Mary…:-)
A Ráspi elég érdekes volt. Belépve tényleg olyan, mintha ott lenne az ember Fertőrákoson, a belső design hibátlan. Az árak viszont elég neccesek. És a minőség sem igazodott hozzájuk, de jóízű volt.
A Parázsnak kistestvére is van KisParázs néven, de az sajnos vasárnap zárva volt. Autentikus ízek voltak, és nem sajnálták a galangal gyökeret, citromfüvet,, kaffir lime levelet, thai bazsalikomot vagy friss koriandert sem. A KisParázsben mindehhez még olcsóbban is hozzá lehet jutni:-). Thai konyha magyar ízléshez igazítva, csak sajnos a húsok készültek túl.
Ha kicsit több pénzem lenne, biztos, hogy a Mák lenne a másik törzshelyem. Minden hír igaz, Krisztiánék nagyon tudnak valamit! Oda mindenkinek el kell mennie minimum egyszer! Kötelesség;-) Otthon eddig ott ettem a legfinomabbat, de igaz, még nem voltam Visz-ben, sem a Costes-ben, illetve az Onyx es a Bábel is még kimaradt. De ami a Mákban van az jó, nagyon is jó. És úgy néz ki a desszertek is felvették a versenyt.
A Tandoori pedig egy autentikus indiai büfé a Nyugatinál. Ízekben, fűszerekben nincs hiány, csak hát szegények büféként majd mindent mikróznak. De a naan frissen készül, az nagy plusz pont! És büféhez képest kicsit drága, de megéri megkóstolni.
No de melyik kaja ízlett a legeslegjobban!? Az a paprikás krumpli kolbásszal, amit édesanyám főzött aznap este, mikor hazaértem. Fehér kenyérrel, csemege uborkával, tűzpirosan, pont.

Heti körkérdés: Paprikás krumpli vagy krumplipaprikás?!

2 megjegyzés: