2010. augusztus 20., péntek

Entremetier

Az elmúlt hetekben kezdett kicsit unalmassá válni a munka, mivel rengetegen jöttek a bárba is, nem csak az ikarus étterembe és elsősorban én felelek a bár mise-ért és szervízéért. Régebben sokkal többet főztem az Ikarus ételekbe, de így egy átlagos teltházas nap úgy néz ki, hogy csinálom a reggeli szervízt, felfőzöm a bár mise-ét és utána csinálom az Ikarus felfőzését. A déli szervíz alatt annyian jönnek a bárba, hogy teljesen lefoglal, mellette csak a tálalásban és egyéb apróságokban tudok segíteni az Ikarus szervízében. Este detto. Két pálya van, a húsos, amit az aktuális chef de partie csinál és a köretes, azaz entremetier. A Chef Martin már többször is mondta, hogy többet mozogjak a köretes pályán, de sokszor időm sincs rá illetve kollega függő is. Van aki akkor sem enged oda, ha van időm, nem azért mert nem lenne neki is könnyebb, hanem mert ki akar @]]Đ[Ä-ni velem.-) van is vitánk rendesen, sajnos...
De ma végre megtört a jég. A Chef teljesen korrekt volt és elkezdett baszogatni, hogy ha én mindig csak reggelit meg bárt akarok csinálni, neki mindegy, de azt hitte fejlődni akarok. Nagyon érzi amúgy, hogyan lehet motiválni a munkaerőt. Mindig megtalálja a legmegfelelőbb hangot, legyen szó leszúrásról vagy dícséretről. hihetetlenül jó vezető, szakember és EMBER!
De mindezt meg is erősítette azzal, hogy mondta a posztunkon, ma este pedig a Peter fog köretezni, Bitschy kollega felügyel, ő a felelős de minél többet csináljak. Bitschy csinálja a bárt ha lesz vmi. Szerencsére a bár is eléggé bepörgött, így "viszonylag" egyedül maradtam, de természetesen ha kérdésem volt, mindig itt volt mellettem Patrick a húsoson és az istenáldása Tomy, aki nálunk segített be. Így elsőre 30 plusz 22 fő volt, nem ment zökkenőmentesen, egy tojás elsózva, egy pak-choy-jal kevesebb, de kiabálás nélkül lement a szervíz és nem volt nagyobb probléma.
Ennél persze csak nehezebb lesz, remélem eljön az idő, amikor minél többet lehetek a köretesen, de ehhez az is kell, hogy egy bizonyos kolléga ne legyen ott, mert ő csak hátráltat és keresztbe tesz ahol csak tud.
Szóval nem egyszerű ez a pop-szakma:-)

4 megjegyzés:

  1. Petikém jó vagy, érzem hogy fejlődsz, gratula!
    Nem babrálhatnak ki veled, csak így tovább, mutasd meg a sok buzi osztráknak, hogy mi a magyarok istene!!!
    Kitartás, üdvözlettel:

    L.Tamás

    VálaszTörlés
  2. Entremetier...akkor szintén zenész,szép pálya,változatos és néha kegyetlen...:)
    Vomberg Frici mondta nekem egyszer,hogy aki a legszemetebb veled és rosszat akar,azzal legyél a legkedvesebb....befog jönni:)
    Minden jót!Octoberfest vár tudod...:)
    Gábor

    VálaszTörlés
  3. Nekem is dobta a sors a psyhopata chef de partit, közös szekción vagyunk a főételesen, én viszem a halast, ő a húsost, plusz van még mellettünk a köretes meg a kisegítőja, és érdekes mód ez a három ember a legcigányabb, folyamatosan ugatnak, és csak a hibákat keresgélik mindenben, az is baj, ha ugy megyek a hütőbe valamiért, hogy nem hozok ki mindent egyszerre, ha viszont kihozok mindent, akkor meg az a baj...
    És persze egész álló nap megy a basztatás, nagyon megalázó módban :S
    De csatlakozok Gáborhoz, én se szólok egy szót se, és próbálok a lehető legkedvesebb lenni hozzá, bár a bakancsot jobban megérdemelnlé!
    Nyelek, nyelek, és nyelek

    VálaszTörlés
  4. Remélem, gyűjtöd az anyagot, hogy pár év múlva hasonló könyvet jelentethess + :-))

    http://www.fn.hu//gasztronomia/20100827/elarulja_titkait_vilag_legjobb/

    VálaszTörlés